La doar 12 km de Braşov este situat oraşul Prejmer, mai demult Prajmar, Preşmer (în dialectul săsesc Torteln, în germană Tartlau, Tartlen, Tortalen, în maghiară Prázsmár). Nu se cunoaşte exact data fondării şi originea localităţii, dar se presupune, datorită originii slave a denumirii româneşti şi maghiare, că localitatea actuală a fost precedată de o aşezare de origine slavă. Este cert că prima atestare documentară a localitaţii datează din anul 1240.
Ca şi alte monumente din Transilvania, biserica fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenţii, dar în urma restaurării întreprinse de Direcţia Monumentelor între 1960 şi 1970 ea şi-a căpătat forma iniţială. Constituie cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievală din estul Europei. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri şi înalte de 12 metri, bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Un drum de strajă, aflat la 10 metri înălţime şi care avea 800 metri lungime, folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele.
Cu Mocanita pe Valea Vaserului - Maramures
Acum 10 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu