duminică, 28 iunie 2009

... cu trenul prin Bucureşti

... excursie foto Hai cu trenul prin Bucureşti, organizată de Asociaţia Bucureştiul meu drag, sâmbătă 27.06.2009







... mai multe aici

vineri, 26 iunie 2009

... bună dimineaţa





marți, 23 iunie 2009

... lacul Văcăreşti

... excursie foto Delta Bucureştilor - lacul Văcăreşti organizată de Asociaţia Bucurestiul meu drag, sâmbătă 20.06.2009











joi, 18 iunie 2009

... târgu secuiesc (III)

... în continuare ... Lacul Sfânta Ana


... este unicul lac de origine vulcanică de pe teritoriul României şi din întreaga Europă, aflându-se la o altitudine de 946 metri.


... cu o suprafaţă de circa 195.280 mp şi un volum de apă de aproximativ 786. 360 metri cubi, lacul are un diametru de peste 500 de metri şi o adâncime maximă de 7 metri.


... este considerat lacul cel mai curat din lume, dar din lipsa sărurilor minerale apa nu este potabilă ...




miercuri, 17 iunie 2009

... târgu secuiesc (II)

... şi pentru că se anunţa o zi superbă, am decis să facem o mică plimbare.
Băile Bálványos - staţiune balneoclimaterică permanentă, situată pe versantul sudic al munţilor Bodoc, în curbura Carpaţilor la o altitudine de 840-950 metri.




Aici aerul este puternic ozonat şi bogat în ioni negativi... deci, munte, aer curat, linişte ... verde ... şi multe alte culori ...




Pe drumul care vine de la Târgu Secuiesc, puteţi gusta apa minerală, la izvorul Seike - Szejke (km. 18) sau izvorul Transilvania (km. 20).

luni, 15 iunie 2009

... târgu secuiesc (I)

La invitaţia unor prieteni, am descoperit un orăşel liniştit, curat, unde am scăpat de agitaţia şi forfota Bucureştiului. Supranumit "oraşul breslelor", în amintirea numeroaselor bresle meşteşugăreşti care au activat aici de la începuturi până la mijlocul secolului al XX-lea, Târgu Secuiesc, este totodată şi centrul scaunului istoric secuiesc Kézd. Centrul oraşului, este de forma ovală şi are un stil unic in Europa: din el ies în forma razelor soarelui aşa-numitele udvarterek (în traducere aproximativă curţi), nişte străduţe înfundate (în oraş există 72 asemenea străduţe).

Centrul este dominat de clădirea Primăriei ...

... şi statuia lui Gábor Áron ...

... dar sunt si alte frumuseţi arhitecturale ...

vineri, 12 iunie 2009

... peisaj de iarnă ... vara

Precis o să vă întrebaţi ce l-a apucat şi pe ăsta să scrie despre iarnă acum în toiul verii ... păi ... mă uitam pe nişte poze mai vechi şi le-am găsit şi pe astea ... un concediu super la Gârda de Sus.
Bucureşteni!!! ... mai ţineti minte cum a fost vremea pe 3 ianuarie 2008? ... vă reamintesc eu dacă aţi uitat: seara, pe 2 începuse deja un vânt destul de puternic, fulguia puţin si era destul de frig ... ştiu pentru că am ieşit puţin la maşină să învăţ să pun lanţurile ... poate nu o să fie nevoie de ele (zic eu) ... HA HA ... şi încă odată HA.
De dimineaţă era zăpada până la jumătatea maşinii. A durat ceva mai bine de o oră până am scos maşina din parcare ... VICTORIE ... şi cum trebuia să ne mai întâlnim şi cu alţii, hai să dăm nişte telefoane să vedem ei cum se descurcă: 'noi suntem deja pe autostradă, nu vă mai aşteptăm' ... 'frate, maşina mea e îngropată în zăpadă, nu am lopată, nimic ... îi aştept pe ăştia cu dezăpezirea ...' ... şi ce plănuisem o excursie în grup, s-a transformat într-o aventură pe cont propriu ... fiecare după puteri şi pricepere (pentru liniştea cititorilor, toată lumea a ajuns cu bine la destinaţie). În ceea ce ne priveşte, ne-a mai luat o oră să ajungem pe autostradă ... încet, încet, alături de pietonii care acum circulau direct pe stradă (o banda era a lor ... stăteau şi la semafor).
Bineînţeles că la intrarea pe autostradă a început sa ningă si mai tare ... dar eram foarte hotărâţi să ajungem la destinaţie (între timp cei care au plecat primii ne informau despre situaţia traseului ... şi amicul încrezător în planurile de dezăpezire ale oficialităţilor reuşise să iasă si el din parcare).
Dragii mei, dacă nu aţi mers niciodată pe autostradă cu lanţurile puse, cu maximum 40km/oră, trebuie neapărat să încercaţi ... este o experienţă fantastică.
Deci: Bucureşti - Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu - Alba Iulia - Abrud - Albac - Gârda de Sus ... am ajuns ... 460 km, aproape 10 ore (cu ceva opriri).
Dar a meritat ... vă las să savuraţi în linişte peisajele de iarnă ...

... aici ne-am cazat ...

... pe aici ne-am plimbat ...


... pe aici nu am îndrăznit să călcăm, era prea frumos ...


... drumuri (IV)

La doar 12 km de Braşov este situat oraşul Prejmer, mai demult Prajmar, Preşmer (în dialectul săsesc Torteln, în germană Tartlau, Tartlen, Tortalen, în maghiară Prázsmár). Nu se cunoaşte exact data fondării şi originea localităţii, dar se presupune, datorită originii slave a denumirii româneşti şi maghiare, că localitatea actuală a fost precedată de o aşezare de origine slavă. Este cert că prima atestare documentară a localitaţii datează din anul 1240.


Ca şi alte monumente din Transilvania, biserica fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenţii, dar în urma restaurării întreprinse de Direcţia Monumentelor între 1960 şi 1970 ea şi-a căpătat forma iniţială. Constituie cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievală din estul Europei. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri şi înalte de 12 metri, bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Un drum de strajă, aflat la 10 metri înălţime şi care avea 800 metri lungime, folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele.

... drumuri (III)

În partea superioară a Ţării Bârsei, la circa 15 km sud-vest de oraşul Braşov, se află oraşul Râşnov, menţionat deseori în documentele medievale ca orăşel-târg.


Documentar, denumirea Râşnovului apare prima dată în anul 1331 sub forma româno-slavă de Rosnou, iar ulterior sub formele de Roşnow (1343), Rasnow (1337) apoi, Roşinov (1377), Rosarum (1388). Denumirea de Râşnov are la bază cuvântul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât şi în limbile slavă şi germană, în epoca medievală trandafirul fiind ales ca emblemă a oraşului.


Marea invazie a tătarilor din 1241, când Ţara Bârsei a fost pustiită, precum şi invaziile care au urmat, au determinat locuitorii Râşnovului să se gândească la construirea unui sistem de apărare cât mai puternic. Aşa se explică necesitatea construirii cetăţii ţărăneşti a Râşnovului în care populaţia a fost silită de nenumărate ori să se refugieze, istoria cetăţii fiind în mare măsură istoria însăşi a oraşului.


Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară,...



...fapt care imprimă zidurilor cetăţii profilul unei masive centuri zimţate.


Ca şi alte monumente istorice, şi Cetatea Râşnovului are legendele sale. Cea mai interesantă este legată de fântana din incinta cetăţii, adâncă de 146 de metri, construită în decurs de 17 ani, (1623 - 1640) de doi prizonieri turci. Prin această fântână locuitorii nu au mai fost obligaţi să se alimenteze cu apă din afară, putând face faţă astfel mult timp năvălitorilor.